Látnivalók > Kisvasút

Kisvasút

A Börzsöny Kisvasúta Börzsönyben Szob és Márianosztra között található kisvasút. Eredetileg gazdasági vasútnak épült 760 mm-es nyomtávolsággal (régi neve Szobi Gazdasági Vasút), egyvágányú vonalon. A vasútvonal 1912-ben épült, 1953-ban került a MÁV kezelésébe. A teherforgalom 1992-ben leállt, ettől kezdve a vonal pusztulásnak indult. 2006-ban kezdődött meg a vasút felújítása idegenforgalmi céllal. 2008. május 1-jén meg is tartották az ünnepélyes megnyitót. A rendszeres személyszállítás azonban – hivatali okok miatt – egy évvel később, 2009. július 18-án indult meg.

A vonal folytatásának tekinthető a Nagybörzsönyi Erdei Vasút mellye egykor Márianosztrán csatlakozott hozzá. A két vasutat összekötő vágányt nem bontották el, azonban jelenleg hiányos és járhatatlan. A vágány felújítása, a két vasút összekötése ma is tervben van, így egy Börzsönyön átvezető vonal jön létre.


Choose your language
Magyar English German Russian Netherland France
Hasznos linkek
VÉLEMÉNYEK BÖRZSÖNYRŐL VAGY ANGYAL-LAK SZÁLLÁSRÓL

Gáspár Igor, webmester

Csak egy rövid hétvégét töltöttem a Angyal-Lak szálláson, de egy ilyen rendkívűl nyugodt helyen, igazán kipihentem magam. Mint ha pár hetet töltöttem volna ott.

Szabó Ildikó, könyvelő

Börzsöny egy igazi kincs és mindössze csak egy órányira van a fővárostól.